CCAA ISPITI 2013

DSC08021 zajednicka 013ed

Medulin Campanož - praktični ispiti - A licencaPrije svega, osjećamo se dobro i kvalificirano zahvaljujući konačnom odmaku od zastarjelog stereotipa – jedan ispit za dozvolu sportskog padobranca za sve discipline, sve oblike skakanja, za sva vremena i točka!

Novi Pravilnik o padobranstvu Republike Hrvatske konačno nam je omogućio da pokažemo koju obuku provodimo u klubovima i koje je opredjeljenje naših polaznika – tečajaca, posebice osloncem na razlikovanje povlastica koje se postižu u slijedu – A, B, C i, na kraju, D. Više...

Paker / stariji paker padobrana

PARACHUTE RIGGER / SENIOR PARACHUTE RIGGER
PROGRAM PODUKE I ISPITIpia1
Predgovor
Ovaj program rezultat je upornosti i suradnje pojedinaca koji nisu odustali ni kada je izgledalo da u našoj Hrvatskoj ne postoji ni najmanja mogućnost uspostavljanja i utemeljenja sustava održavanja padobrana, padobranske opreme i sigurnosnih uređaja – AAD.
Zahvaljujući zrakoplovnim vlastima Republike Hrvatske pronađen je mali prostor za uspostavljanje pozitivne komunikacije sa klubovima i pojedincima, nositeljima svekolike padobranske djelatnosti te je ovaj program rezultat zajedničkog rada, bezgraničnog strpljenja svih sudionika i konačna poveznica sa nama sličnima ma gdje bili.
Naročito zahvaljujemo našoj Agenciji za civilno zrakoplovstvo koja je u složenoj situaciji priprema za sudjelovanje u Europskoj zajednici pronašla dodatne mogućnosti za potporu pri izradi temeljnih propisa padobranske djelatnosti.
Dužni smo skrenuti pozornost da je ovaj program vlasništvo Parakluba „MAKSIMIR“ čiji su članovi zajedničkim radom osigurali njegovu cjelovitost i korisnost te pridržavaju pravo tumačenja, dopune i ispravaka.
Svako kopiranje, prepisivanje ili umnožavanje bez suglasnosti Parakluba bit će štetno i može imati neželjene posljedice. Više...

PADOBRAN I SKIJE – IDE LI TO ZAJEDNO?

Kad želimo ispričati nešto vezano uz padobran i poslove vezane uz to, posebno je teško poštovati neki redoslijed, jer je u toj priči sve je zbrkano!
Ako krenemo od početka, svi su vidjeli staru sličicu „HOMO VOLANSA“ koji se spušta prema tlu s visoke građevine napravom čudna oblika i konstrukcije.
Preskočit ćemo more drugih priča o padobranu kroz koje su ga jedni smatrali „nužnim zlom“ za spašavanjem pilota, a drugi običnom „ručnom kočnicom“ dok su užasavali publiku na sajmovima iskačući iz tadašnjih letećih naprava.
Naša priča govori o kretanju čovjeka na potpuno neprirodan, neuobičajen i opasan način, ali se uklapa u nevjerojatan niz aktivnosti u kojima čovjek prkosi zakonima prirode ili zakonima uobičajenog, a prije svega se temelji na vječnom motivu čovjeka za kretanjem, istraživanjem, dostizanjem nedostižnog.
Jedna od tih aktivnosti svakako je kretanje čovjeka kroz nevjerojatna prostranstva snijegom prekrivenih planinskih visova, litica, ledenjaka. Više...

Obuka padobranca – ovlaštenje: nastavnik padobranstva

1. UVOD

Temeljna namjera ovog programa je da zainteresiranog kandidata, koji posjeduje iskustvo, sposobnost, vještinu i znanje, osposobi za pristup ispitu kojim će steći ovlaštenja nastavnik padobranstva.

Budući su uvjeti za ovo ovlaštenje propisani Pravilnikom o padobranstvu te odgovarajućim dodacima, kandidat će ih postizati pod nadzorom svojeg mentora – starijeg nastavnika, a ovaj program pružit će potrebnu pomoć tijekom pripreme za pristup samom ispitu.

Namjera svakog podučavanja je da polazniku obuke pomogne učiti i naučiti, a zadaća podučavatelja poglavito je da to omogući.
Više...

O PARAKLUBU 1985.

Zašto Paraklub?
Zato jer smo naučili i zato jer pružamo mogućnost odgovora na poneko zašto.
A posebno je važno da odgovori budu prihvatljivi čak ako i nisu svima potpuno razumljivi.
Sve je stvar procjene i stajališta.

Paraklub nije odgovor na nešto što je drugačije.
Paraklub je mogućnost promišljanja i djelovanja.

Paraklub je klub, mjesto susretanja, mjesto dolazaka i odlazaka koji ne završavaju već se nadovezuju i prenose u prostoru i vremenu.

Klub je onih koji su bili, koji jesu, koji tek dolaze i koji se opet vrate.

Zato Paraklub – „Padobranski športski klub“ iz Zagreba ili nekog drugog dijela postojbine.
Paraklub iz Zagreba, prijatelj sportašima i zainteresiranim posjetiteljima.
Paraklub, sa navršenih dvadesetpet sezona svih mogućih obilježja – ponešto lijepih, športskih, ponešto mračnih devedesetih, ponešto kišnih, ponešto sunčanih, plemenitih.
Paraklub, sa ne malom zahvalnošću svima čiji je trud ugrađen u njegovo postojanje i koji će u njemu uvijek pronaći dio sebe.
Nezaobilazno, vječno pitanje, kao prva progovorena riječ koja nas uključuje u životni slijed, pitanje koje nas usmjerava i vodi jest – zašto?
Ponekad nam, čak i jednostavan odgovor, pruža nove mogućnosti i nove ideje za novo – zašto, a naše učenje daje nam priliku pravilno shvaćati i pravilno procijeniti.
Tada nam se, eto, ukazuje mogućnost da i mi odgovorimo na poneko – zašto.

DJELATNOST – KRONOLOGIJA

Odavno je poznato da svako putovanje počinje prvim korakom.
Svako pisanje bilo bi dobro otpočeti temeljem odluke kome je određena poruka upućena, zatim tko će je pročitati te kome će bit prenijeta kao vlastito saznanje.
Pisati o športu naročito je opasno ako znamo da su u moderna vremena podaci o mnogim športovima dostupni većini pismenih pojedinaca, a svatko za sebe vjeruje da je, u skladu s tim, poznavalac većine športova.
Želimo li otvoriti „razgovor“ ili pisanje poglavlja o zrakoplovnim djelatnostima, odnosno o segmentu športskih nadmetanja, tada počinju emisije po modelu „ima slika – nema ton“!
Zašto uopće otpočeti nazivom „zrakoplovne djelatnosti“?
Više...

OBUKA

Nebesko plavetnilo oduvijek je privlačilo čovjeka i njegovu maštu. Poput svladavanja morskih dubina, kada je čovjek razvio ronilački šport, tako je bilo i tijekom osvajanja zračnog prostora.
Opirući se opasnostima i nelagodi koja nastaje pri pogledu na zemljinu površinu s velike visine, čovjek je u tom prostoru pronašao okružje izazova.
Više su nego poznate priče o Ikaru, Leonardu i Faustu te svim kasnijim konstruktorima i pionirima – letačima pa ih nije potrebno ponavljati. Na posljetku, čovjek se gotovo u potpunosti udomaćio u okružju o kojem je nekad samo sanjao.
Više...

Prvi koraci….

Odavno je poznato da svako putovanje počinje prvim korakom.
Svako pisanje
bilo bi dobro otpočeti temeljem odluke kome je određena poruka upućeno pa zatim tko će je pročitati i protumačiti te kome će poruku prenijeti kao vlastito saznanje.
Pisati o športu naročito je opasno ako znamo da su u moderna vremena podaci o mnogim športovima dostupni većini pismenih ljudi, a svatko za sebe vjeruje da je, u skladu s tim, poznavalac većine športova.
Želimo li otvoriti „razgovor“ ili pisanje poglavlja o zrakoplovnim djelatnostima, odnosno o segmentu športskih nadmetanja, tada počinju emisije po modelu „ima slika – nema ton“.
Zašto uopće otpočeti nazivom „zrakoplovne djelatnosti“?
Naše područje jest i, vjerojatno će i ostati športsko padobranstvo kao zrakoplovna djelatnost uz bok športskom letenju avionima ili športskom parajedrenju.
Dakle, športsko padobranstvo.
Spomenimo i redovito susretanje sa sugrađanima na javnim mjestima kad se pokrene pitanje o športu, a pri tome se spomene – padobranstvo.
Redoviti, ničim izazvani komentari počinju i završavaju izrijekom – to je jako opasno.
Slijedeće će biti zbog čega to uopće netko radi i koliko mu se plaća, a nastavak razgovora, uz pokušaj objašnjenja bilo čega počinje biti zamoran i onome koji postavlja pitanja kao i onome tko se trudi na njih odgovoriti.
Stoga, naročiti cilj uspostavljanja ove moderne „biblioteke“ jest i bit će predstaviti način, smisao i razloge zbog kojih je padobranska djelatnost, čiji najveći prostor zauzimaju obuka i športska natjecanja, doživjela nemjerljivi razvoj i popularnost krajem dvadesetog stoljeća.
Stručno vodstvo i članovi Parakluba „MAKSIMIR“ u svojoj su bogatoj povijesti, uz suradnju sa mnogim pojedincima i organizacijama s područja padobranstva prikupili su, sistematizirali i sačuvali znakovitu zbirku pisanih i snimljenih materijala koje će staviti na raspolaganje kako bi se ovaj šport što je bolje moguće spoznao i uvrstio u red sličnih.
Na kraju ovog malog uvoda mora se naglasiti da nema malih i velikih športova već više ili manje uspješnih sportaša, a padobranski šport, kao i ronjenje, alpinizam, tenis ili alpsko skijanje, izravno ovisi o zavidnoj psiho-tjelesnoj sposobnosti pojedinca i koheziji ekipe tijekom natjecanja što se, opet, uvijek temelji na filozofiji atletike i gimnastike bez presedana.