Indoor skydiving

Kretanje tijela kroz medij poput vode ili zraka povezujemo sinonimom – “dive”.

Dakle, kretanje kroz vodene dubine bit će scuba-diving (ronjenje), a može se provoditi i u simulatoru izgrađenom usred nekog gradskog sportskog centra pa će biti „indoor“ scuba diving…

Kretanje kroz zračni prostor, kroz plavetnilo neba, bit će skydiving a kad se provodi u simulatoru – zračnom tunelu, imat ćemo „indoor bodyflying.

Najveći napredak, ipak, ostvaren je u sadržaju trenažnih metoda vrhunskih sportaša u disciplinama „skydivinga“ proširenjem različitih „alata“ od kojih je „zračni tunel“ (wind-tunel) dokazao apsolutnu korisnost za postizanje nekad nezamislivih rezultata.

To je, na kraju, rezultiralo podjelom pojma „padobranstvo“parachuting na „outdoor skydiving“ kada ultimativno koristimo padobran i letjelice, te na „indoor skydiving“ što se provodi u zatvorenim trening centrima – zračnim tunelima (wind-tunel) bez uporabe letjelica, padobrana, dodatne opreme ili sigurnosnih uređaja.

Rekli bismo – „let nakon skoka iz letjelice i let u wind-tunelu – nije to isto“ ali, kad je vještina leta svladana, doživljajće biti jednak.

ZAŠTO?

Međunarodna asocijacija (FAI) u svom dokumentu „General R&R / Klasa G Section 5* precizno definira „outdoor“ i „indoor“ discipline kao i pravila provedbe i ocjenjivanja pa se dio modernog padobranstva, pardon – skydivinga konačno približio ostvarenju ideje ulaska u olimpijsku obitelj.

Zato što, prije svega, nema limita kao u slučaju „outdoor“ izvedbe – svi mogu sudjelovati, pomaknute su dobne granice, kriteriji zdravstvene sposobnosti, padobran, letjelice i dodatna oprema, a korisnost poduke, pripreme i treninga u simulatorima razvidna je povećanjem sigurnost i u izvedbi elemenata „outdoor“ skydivinga.

Za bolje razumijevanje indoor skydivinga potrebno je znati da je outdoor skydiving posebno opterećen outdoor restrikcijama kao što su loši vremenski uvjeti za let aviona, priprema padobrana i opreme, korištenje zračnog prostora po odobrenju kontrole letenja itd.

Za primjer, ako organiziramo ozbiljan „indoor“ trening s trideset trenažnih elemenata u jednom „paketu“ korištenjem simulatora (windtunnel) provest ćemo ga u jednom danu dok će nam za isti program, u idealnim „outdoor“ uvjetima biti potrebno najmanje pet dana.

Naravno, posebno su bitni i troškovi u odnosu na indoor, naročito ukoliko sve troškove plaćate iz vlastitog džepa.    

KAKO

Budući smo već napomenuli da prepoznajemo tri različite kategorije zainteresiranih za „indoor“ program, nakon već opisanog upoznavanja i opremanja, aktivnost će svima počinje na isti način:

  • Određeni broj elemenata upoznati uz izravnu potporu / asistenciju instruktora – od ulaza u struju zraka, za vrijeme leta pa do izlaza u predprostor;  (photo 4)
  • Po završetku će se svim sudionicima izložiti sažeta zapažanja i predložiti naredni korak;

Kandidati koji su pristupili sa željom da prođu cijeli temeljni „indoor“ program nastavit će uvježbavanje kroz šest temeljnih vježbi nakon kojih će, ako su uspješno svladane, nastaviti daljnje usavršavanje.