Aktualno

PROGRAMI OD INTERESA – AERODROM LOŠINJ

Kad se pokrene tema “programi” ili „projekti“, bez obzira na dobre namjere, teško je razlučiti koji sadržaj će u potpunosti biti povezan s tim nazivom ili se možda bolje uklapa u obuku, trening, promociju isl.Ovo promišljanje temelji se na ideji oživljavanja padobranske aktivnosti na Malom Lošinju, poglavito iz razloga što još uvijek živi sjećanje na XX RW World Cup davne 1985. godine.

Naravno, ne treba zaboraviti ni pokušaje da se utemelji program novogodišnjih „boogie“-a ili drugih padobranskih aktivnosti.

Photo OFC Graz – aerodrom Lošinj / HR

Sada smo u prilici utvrditi stvarnu mogućnost uspješne organizacije padobranskog programa, točnije susreta, koji bi mogao biti nazvan „skydiving camp“ budući je prvi, prošle godine, pa tako i drugi, ove 2023. godine uspješno organiziran i proveden u suradnji s OFC Graz /AT

Photo OFC Graz/AT – 2022

Od posebnog je značaja da se ovaj camp organizira posljednji tjedan u travnju s ciljem uvođenja u sezonu koja slijedi i to poglavito kao prošireni susret članova klubova i pojedinaca po pozivu.

Budući je ove godine, u vremenu 27.04. – 01.05.2023. godine održan tek drugi „Skydiving Camp“ to će ostati projekt Kluba dok se ne ostvare uvjeti za promjenu u, moguće, kontinuirani otvoreni trening kroz više termina u sezoni.

Photo OFC Graz – 8 way iznad Lošinja

Ovoliki oprez u organizaciji ove vrste proizlazi iz dvogodišnjeg iskustva kojim je utvrđena poprilična složenost i niz interaktivnih postupaka te nekoliko nedostataka koji su morali biti otklonjeni doslovce u posljednjim satima prije početka aktivnosti.

Za pojašnjenje, Aerodrom Lošinj, prije svega, pogodan je upravo u terminima prije i nakon završetka glavne turističke sezone a to znači od listopada tekuće godine do svibnja iduće kalendarske godine, ali s posebnim oprezom za period novogodišnjih praznika kada su na toj lokaciji posebno nepogodni meteo – uvjeti.

Photo OFC Graz – drugi pogled na Lošinj

Slijedeći otežavajući čimbenik je način dolaska na Aerodrom Lošinj cestovnim putem budući to obuhvaća i dodatnu složenost prelaska s kopna na otoke – Krk, Cres pa tek onda Lošinj, što uključuje neku od trajektnih linija. 

Međutim, dobrom organizacijom samog campa na lokaciji i sadržajima koji postoje osim ciljanog programa u ponudi ove turističke destinacije, nadomjestit će se složenost i napor putovanja u dolasku i odlasku.

Iz opisanog, može se zaključiti da je ovo još uvijek projekt koji treba urediti u svim segmentima, a to se naročito odnosi na administrativne obveze glede rezervacije zračnog prostora, pogodnog smještaja svih sudionika i organizacijskih obveza u skladu sa zrakoplovnim propisima.

Može se ocijeniti da su oba campa organizirana uspješno a obaveze koje su ostale odnose se na detaljno uređenje određenih podataka u već administrativnim obvezama kao što je dopuna podataka u Uputu Aerodroma Lošinj i slično.

DJ/DJ