Programi i projekti

PROGRAMI PARAKLUBA

Paraklub kontinuirano provodi i dograđuje programe propisane kroz svoje normativne akte u skladu s aktualnim zakonskim propisima kao i sadržajima odgovarajućih pravilnika Nacionalne (HZS) i međunarodne asocijacije (FAI).

Programi su:

 • Program temeljne obuke
  • Programi sportske obuke
   • Outdoor skydiving i
   • Indoor skydiving
  • Osposobljavanje za zvanja i ovlaštenja
   • S/L instruktor
   • SPR – održavanje padobrana
   • Ispitivač – ovlaštenja i licence padobranaca
  • Razvoj i organizacija strukovnih seminara – kampova

Svaki od ovih programa detaljno je razrađen u kategoriji na koju se odnosi i usklađen je s direktivama odgovarajućih institucija, poglavito Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (CCAA).  

Za provedbu programa odgovorni su ovlašteni instruktori i treneri, a njihova ovlaštenja potvrđuju se u skladu s aktualnim zakonskim propisima i ograničenjima povezano s područjima na koja se odnose.

Napomenimo, u praksi ne postoji ovlaštenje trajne naravi već je svako ovlaštenje rezultat kontinuiranog rada koji se prati osobnim dokumentima ili obvezujućim dokumentima Parakluba „Maksimir“ kao organizacije za osposobljavanje.

Pored opisanih programa djelatnost Parakluba provodi se kroz organiziranje natjecanja te sudjelovanje u programima drugih organizacija s područja sportskog padobranstva.

PROJEKTI PARAKLUBA

SUSTAV TEHNIČKIH PREGELDA PADOBRANA – OVLAŠTENJE SPR*

Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske i u suradnji s Upravom zračne plovdbe RH, Paraklub „Maksimir“ incirao je i sustav nadzora tehničke ispravnosti padobrana, padobranske opreme i sigurnosnih uređaja – AAD koji je ugrađen u odgovarajuće podzakonske akte.

Nastavno propisanim načinima o preuzimanju dokumenata ove vrste iz sustava ex – Jugoslavije, kao polazište za izradu ovog sustava korišten je Pravilnik o civilnom padobranstvu (SKSV SFRJ) kojim je propisano da osoba koja posjeduje dozvolu sportskog padobranca s upisanim ovlaštenjem nastavnik padobranstva može obavljati ispitivanje padobrana serijske proizvodnje.

Za uspostavljenja ovog sustava izrađeni su slijedeći temeljni dokumenti:

 • Priručnik za provedbu nadzora tehničke ispravnosti
 • Dokumentacija za obuku i licenciranje pakera i starijeg pakera padobrana (*SPR)
 • Lekcije za provedbu obuke i ispita starijeg pakera padobran – prijevod (USA)

Uspostavljanjem ovog sustava ostvarena je decentralizacija i prekinut monopol koji je ranije bio u rukama jedne civilno-vojne institucije za područje cijele ex – Jugoslavije.  

NOVI SIGURNOSNI SUSTAV – AAD VIGIL

U vrijeme održavanja WPC 2004. godine na aerodromu Grobnik, Rijeka, uspostavljena je suradnja s tvrtkom Advanced Aerospace Designs iz Belgije koja je proizvela višenamjenski sigurnosni uređaj – automat (Automatic Activated Device) predviđen za aktiviranje rezervnog padobrana.

Višenamjenski model poboljšana je inačica ranijih sličnih uređaja koji su imali samo jednu opciju aktivacije bez obzira na razinu osposobljenosti korisnika – padobranca.

AAD Vigil je, inoviranim podešavanjem, omogućio „prepoznavanje“ padobrana koji koriste učenici za razliku od onoga koji koriste eksperti – vrhunski padobranci.

Paraklub „Maksimir“ ovlašteni je zastupnik ove tvrtke u kontinuitetu i provodi sve poslove koji iz te ovlasti proizlaze:

 • Predstavljanje uređaja
 • Ugradnju i ispitivanje ispravnosti uređaja za uporabu
 • Servisiranje uređaja nakon aktivacije po zahtjevu korisnika

PROMOCIJA I PROVEDBA INDOOR SKYDIVING PROGRAMA

Temeljem ranije stečenog iskustva kroz kontakte ostvarene na mađunarodnim natjecanjima ili manifestacijama sportskih padobranaca, pokrenuta je inicijativa za sudjelovanje u istraživanju novih metoda za poboljšanje sigurnosti i kvalitete u disciplinama slobodnog pada (Relative Work, kasnije Formation Skydiving) kako u periodu obuke i treninga tako i za nastupe na propisanim natjecanjima. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Navedeni kontakti omogućili su pogled u napredne sustave (training aids) osmišljene za potporu tijekom pripreme prije provedbe samog padobranskog skoka.

U početnoj fazi jedno od „pomagala“ bilo je sudjelovanje snimatelja („free-fall videographer“) koji je tijekom slobodnog pada (prije aktiviranja padobrana) pratio pojedinca ili ekipu te na taj način omogućio pregled izvedbe neposredno nakon doskoka.

Različita tehnička i izvedbena rješenja ipak su bila samo „alati“ za snimanje pojedine izvedbe, dok je kroz proteklih gotovo trideset i više godina nadvladao sustav simulatora leta u slobodnom padu – zračni tunel (wind tunnel) koji je najnaprednijim padobranskim „obiteljima“ (USA, Francuske, Belgije, Rusije, Kine, Velike Britanije) osigurao rezultate u osposobljavanju i natjecanjima daleko iznad ostalih.

Oprema trening centra sada je peti član – „camera man“ i koristi se za trening, natjecanja i druge svrhe

Poseban značaj utemeljenja novog smjera u sportskom padobranstvu razvidan je, pored ostaloga, u razdvajanju shvaćanja pojmova „parachuting“ i „skydiving“ čime se su postignuti uvjeti i za potpuno novu kategoriju – „indoor skydiving“.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-5-1024x768.png

Sportaši i instruktori Parakluba, s ciljem dodatnog razvoja vještine pojedinca ili ekipe u sadržajima skydivinga, organizirali su i proveli prvi indoor – seminar 2007.godine u „Bodyflight“ centru Bedford / UK.

Napomenimo, Klub je od strane stručnjaka BFC-a prepoznat kao nositelj manifesta tijekom WPC 2004. godine u Rijeci / a-d Grobnik pa je potpora u prvim „koracima“ bila i izvan redovitog programa.

Daljnja iskustva Parakluba izgrađena su u centrima koji su otvoreni u wt-centrima Super Fly  – Prag / CZ, Hurricane Factory – Liptovsky Mikulaš / SVK, Sky Ward – Budimpešta / HU te Fly Spot – Varšava / PL i Aerodium – Logatec / SLO.

Sudjelovanje na natjecanjima u navedenim centrima rezultiralo je organiziranjem „pionirskih“ natjecanja s vrlo oskudnim sudjelovanjem hrvatskih „skydivera“ na ukupno sedam zagrebačkih indoor – kup natjecanja te tri „4 way FS državna prvenstva“.

Paraklub „Maksimir“ pruža potporu osposobljavanja i sudjelovanja svima zainteresiranima, kako pojedincima tako i ekipama drugih klubova što ga opravdano čini prvim nositeljem razvoja „indoor“ programa u Republici Hrvatskoj tim više što je za potrebe regularnosti službenih natjecanja u disciplinama FS / FF organizirao i proveo osposobljavanje trojice sudaca iz tri različita kluba Hrvatskoga zrakoplovnog saveza.