OBUKA

Nebesko plavetnilo oduvijek je privlačilo čovjeka i njegovu maštu. Poput svladavanja morskih dubina, kada je čovjek razvio ronilački šport, tako je bilo i tijekom osvajanja zračnog prostora.
Opirući se opasnostima i nelagodi koja nastaje pri pogledu na zemljinu površinu s velike visine, čovjek je u tom prostoru pronašao okružje izazova.
Više su nego poznate priče o Ikaru, Leonardu i Faustu te svim kasnijim konstruktorima i pionirima – letačima pa ih nije potrebno ponavljati. Na posljetku, čovjek se gotovo u potpunosti udomaćio u okružju o kojem je nekad samo sanjao.

Sagrađene su letjelice koje lete umjesto čovjeka, a on to letenje doživljava na tlu - u svojoj sobi;

Sagrađene su letjelice u kojima čovjek tek sjedi i svojom vještinom odlučuje o načinu njihova letenja koristeći suvremenu tehnologiju;
Vraća se početku koristeći padobran te skače sa stijena, mostova, zgrada, tornjeva i aviona, a uporabom Rogalovog krila - "zmaja" ili padobrana za jedrenje leti na padinama nošen snagom zračnih struja.
Suvremeni Ikar odabire onaj način koji mu najviše odgovara. A kad želi istinski letjeti, otiskuje se u prostor koristeći  samo maleni i lagani padobran.

Ploveći plavim nebeskim prostranstvom, pretvorio je "običan" pad s višega na niže u mnoštvo akrobatskih likova, razvijajući iskonski oblik letenja u vrhunski šport.
Priznato širom svijeta, padobranstvo je već poodavno prestalo biti rezervirano samo za muški rod. Kathie Paulus, kao jedna od prvih i najuspješnijih žena - letača izvela je u periodu između 1888. i 1910. godine čak 516 slobodnih uspona balonom i 197 skokova padobranom. Kruna svemu jest tadašnji rekord u najdužem spuštanju padobranom kad se otisnula padobranom s visine od 2000 metara i spuštala do tla ravno sedamdeset minuta.
U vrijeme razvoja klasičnih padobranskih športskih disciplina, ne mali broj djevojaka i žena ravnopravno su stajale na pobjedničkim postoljima uz bok upravo onih muških takmaca koji su bili najveći protivnici ideja da žene uđu u zrakoplovnu obitelj!
U posljednjim desetljećima padobranstvo se približilo na dohvat ruke svim uzrastima. Nerijetko je vidjeti čitavu obitelj koja slobodno vrijeme provodi na nekom športskom aerodromu uživajući u “šetnji” nebom...
Suprotno mišljenju neupućenih, u ovom športu ima daleko manje opasnosti nego u nekim športovima na zemlji. Ako do neke nesreće i dođe, onda je glavni sudionik u njezinu nastajanju isključivo čovjek - od čega, uostalom, nisu zaštićeni niti automobilizam, alpinizam ili skijanje na vodi.
Naposljetku, posebno je važno, onima koji se prvi puta susreću s padobranskim športom, pružiti svaku informaciju te ih poučiti pravilnom pristupu u početnom periodu koji je sigurno najsloženiji i najvažniji.
Iako je obuka, u svim svojim segmentima posebno obrađena, pogledajmo njezine temeljne cjeline:

PLAN OBUKE

 • Obuka do temeljne licence

 • Ovlaštenje organizator skokova

 • Ovlaštenje nastavnik padobrastva


PROGRAM OBUKE

PREDMETI OBUKE

 • teorija i vježbe

 • praktični dio – skokovi padobranom


PROVEDBA OBUKE

FAZA ZEMALJSKE PRIPREME

 • predmeti obuke – teorija i vježbe

 • sadržaj nastavnog procesa

 • metodika provedbe


FAZA PRAKTIČNE OBUKE – SKOKOVI PADOBRANOM

 • struktura praktične obuke

 • sadržaj procesa praktične obuke

 • metodika provedbe


VREDNOVANJE I OCJENJIVANJE
Bookmark the permalink.

Comments are closed.