Prvi koraci….

Odavno je poznato da svako putovanje počinje prvim korakom.
Svako pisanje
bilo bi dobro otpočeti temeljem odluke kome je određena poruka upućeno pa zatim tko će je pročitati i protumačiti te kome će poruku prenijeti kao vlastito saznanje.
Pisati o športu naročito je opasno ako znamo da su u moderna vremena podaci o mnogim športovima dostupni većini pismenih ljudi, a svatko za sebe vjeruje da je, u skladu s tim, poznavalac većine športova.
Želimo li otvoriti „razgovor“ ili pisanje poglavlja o zrakoplovnim djelatnostima, odnosno o segmentu športskih nadmetanja, tada počinju emisije po modelu „ima slika – nema ton“.
Zašto uopće otpočeti nazivom „zrakoplovne djelatnosti“?
Naše područje jest i, vjerojatno će i ostati športsko padobranstvo kao zrakoplovna djelatnost uz bok športskom letenju avionima ili športskom parajedrenju.
Dakle, športsko padobranstvo.
Spomenimo i redovito susretanje sa sugrađanima na javnim mjestima kad se pokrene pitanje o športu, a pri tome se spomene – padobranstvo.
Redoviti, ničim izazvani komentari počinju i završavaju izrijekom – to je jako opasno.
Slijedeće će biti zbog čega to uopće netko radi i koliko mu se plaća, a nastavak razgovora, uz pokušaj objašnjenja bilo čega počinje biti zamoran i onome koji postavlja pitanja kao i onome tko se trudi na njih odgovoriti.
Stoga, naročiti cilj uspostavljanja ove moderne „biblioteke“ jest i bit će predstaviti način, smisao i razloge zbog kojih je padobranska djelatnost, čiji najveći prostor zauzimaju obuka i športska natjecanja, doživjela nemjerljivi razvoj i popularnost krajem dvadesetog stoljeća.
Stručno vodstvo i članovi Parakluba „MAKSIMIR“ u svojoj su bogatoj povijesti, uz suradnju sa mnogim pojedincima i organizacijama s područja padobranstva prikupili su, sistematizirali i sačuvali znakovitu zbirku pisanih i snimljenih materijala koje će staviti na raspolaganje kako bi se ovaj šport što je bolje moguće spoznao i uvrstio u red sličnih.
Na kraju ovog malog uvoda mora se naglasiti da nema malih i velikih športova već više ili manje uspješnih sportaša, a padobranski šport, kao i ronjenje, alpinizam, tenis ili alpsko skijanje, izravno ovisi o zavidnoj psiho-tjelesnoj sposobnosti pojedinca i koheziji ekipe tijekom natjecanja što se, opet, uvijek temelji na filozofiji atletike i gimnastike bez presedana.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.