DJELATNOST – KRONOLOGIJA

Odavno je poznato da svako putovanje počinje prvim korakom.
Svako pisanje bilo bi dobro otpočeti temeljem odluke kome je određena poruka upućena, zatim tko će je pročitati te kome će bit prenijeta kao vlastito saznanje.
Pisati o športu naročito je opasno ako znamo da su u moderna vremena podaci o mnogim športovima dostupni većini pismenih pojedinaca, a svatko za sebe vjeruje da je, u skladu s tim, poznavalac većine športova.
Želimo li otvoriti „razgovor“ ili pisanje poglavlja o zrakoplovnim djelatnostima, odnosno o segmentu športskih nadmetanja, tada počinju emisije po modelu „ima slika – nema ton“!
Zašto uopće otpočeti nazivom „zrakoplovne djelatnosti“?

Naše područje jest, a vjerojatno će i ostati, športsko padobranstvo kao zrakoplovna djelatnost uz bok športskom letenju avionima ili parajedrenju.
Dakle, športsko padobranstvo.
Spomenimo i redovito susretanje sa sugrađanima na javnim mjestima kad se pokrene pitanje o športu, a pri tome se spomene – padobranstvo.
Redoviti, ničim izazvani komentari počinju i završavaju izrijekom – to je jako opasno.
Slijedeće će biti zbog čega to uopće netko radi i koliko mu se plaća, a nastavak razgovora, uz pokušaj objašnjenja bilo čega, počinje biti zamoran i onome koji postavlja pitanja kao i onome tko se trudi na njih odgovoriti.
Stoga, naročiti cilj uspostavljanja ove moderne „biblioteke“ jest i bit će predstaviti način, smisao i razloge zbog kojih je padobranska djelatnost, čiji najveći prostor zauzimaju obuka i športska natjecanja, doživjela nemjerljivi razvoj i popularnost krajem dvadesetog stoljeća.
Stručno vodstvo i članovi Parakluba „MAKSIMIR“ u svojoj su bogatoj povijesti, uz suradnju s mnogim pojedincima i organizacijama s područja padobranstva prikupili, sistematizirali i sačuvali znakovitu zbirku pisanih i snimljenih materijala koje će staviti na raspolaganje kako bi se ovaj šport što bolje spoznao i shvatio.
Na kraju ovog malog uvoda mora se naglasiti da nema malih i velikih športova već više ili manje uspješnih športaša, a padobranski šport, kao i ronjenje, alpinizam, tenis ili alpsko skijanje, izravno ovisi o zavidnoj psiho-tjelesnoj sposobnosti pojedinca te koheziji ekipe tijekom natjecanja.
Paraklub je kroz svoju povijest prošao nekoliko ključnih perioda koji su potvrdili ispravnost načela osnivanja te omogućili sadašnje poslovanje i osigurali mogućnosti daljenjeg razvoja.

 
Bookmark the permalink.

Comments are closed.