CCAA ISPITI 2013

DSC08021 zajednicka 013ed

Medulin Campanož - praktični ispiti - A licencaPrije svega, osjećamo se dobro i kvalificirano zahvaljujući konačnom odmaku od zastarjelog stereotipa – jedan ispit za dozvolu sportskog padobranca za sve discipline, sve oblike skakanja, za sva vremena i točka!

Novi Pravilnik o padobranstvu Republike Hrvatske konačno nam je omogućio da pokažemo koju obuku provodimo u klubovima i koje je opredjeljenje naših polaznika – tečajaca, posebice osloncem na razlikovanje povlastica koje se postižu u slijedu – A, B, C i, na kraju, D.

Dakle, i treća generacija pokazuje raspoloženje koje nas samo može radovati, a poslovi koji nas još čekaju nakon dosegnute „A“ licence   sada su daleko bolje vidljivi nego ikad ranije.

No, prije nego istaknemo potrebne napore kod naših podučavatelja – nastavnika te kod poštovanih djelatnika Hrvatske agencije za civilno zrakolovstvo, dužni smo pohvaliti domaćine praktičnih ispita, poglavito naše kolege na Pulsko – Medulinskom letjelištu „Campanož“.

Zašto?

Svi znamo da ne mora svaki zrakoplovni klub, padobranski ili letački, imati i svoj vlastiti prostor – letjelište ili aerodrom.

No, klubovi koji su operateri tih prostora krajnjim naporima udovoljavaju zahtjevima novih Propisa, što europskih što domaćih pa je već uobičajena praksa da su, naročito pobornici hrvatske padobranske djelatnosti, vrhunsko organizirani nomadi u prostorima Italije, Slovenije, Madžarske ili još dalje, negdje...

Osigurati, stoga, domaćinstvo za provedbu ispita po propisanim načelima zaslužuje svaku pohvalu, a to je upravo slučaj na vrhu istrijanskog poluotoka, na „Campanožu“.

Dakle, ne samo da je letjelica pogodna za ove poslove (dva ispitanika i dva snimatelja), već je i prostor za padobransku djelatnost zaštićen od nediscipline ili napoštivanja pravila ponašanja, a suradnja s AKL Pula iznadprosječna.

Kad tome priključimo pogodnost klime koja omogućava rad i tijekom osjetljivog zimskog perioda, možemo procijeniti da ova lokacija u narednom periodu ima priliku postati središnji ispitni centar uz realnu mogućnost priprema kandidata prije ispita, naročito u vrijeme kad je na „kontinetnu“ kiša, magla, snijeg ili standardni problem letjelišta / aerodroma koje nema odobrenja za rad...

Ne treba zaboraviti da je uz ovaj, treći po redu ispit za stjecanje padobranskih licenci proveden i prvi ispit za zvanje paker padobrana („parachute rigger“), vjerujemo da se neumitno pridružujemo standardima koji nam izmiču posljednjih desetak (i više!) godina.

Ali, i mi znamo kako...

DSC08012 jakov i ja 013ed

Posebne čestitke - korak do nastavnika: Jakov Vidović - D licenca 
Bookmark the permalink.

Comments are closed.